fbpx
Blogi

Mitä kannattaa huomioida ilmalämpöpumpun valinnassa – tutustu asiantuntijan kehotuksiin

Kun ilmalämpöpumpun valinta on ajankohtainen, saattaa usein valinnan kirjo olla ylenpalttinen. Osaksi kuluttajien päätöksen helpottamista ja eri laitteiden vertailua ajatellen on tehty vuosien kuluessa erilaisia testauksia ja ilmalämpöpumppujen vertailuja. Osana vertailuja selviää myös vakuutusyhtiöiden suosittelemat mallit.

Asuinrakennusten lämmittäminen ilmalämpöpumpuilla on saavuttanut suuren suosion vuosien saatossa, ja laitteet erottuvat toisistaan muun muassa vikaherkkyyden, toimintavarmuuden, elinkaaren sekä tekniikan avulla.

Jatka tämän artikkelin lukemista ja saa kattava yleiskuva eri laitteista ja yksityiskohdista, joihin asiantuntijat ovat suosittaneet kiinnittämään huomiota osana ilmalämpöpumpun valintaa. Suurin osa markkinoilla olevista ilmalämpöpumpuista ovat korkeatasoisia ja normaalissa käytössä laitteiden välillä ei ole suoranaisia eroavaisuuksia.

Valitse laite yhdessä kokeneen ja asiantuntevan myyjän kanssa

Hyvä ja kokenut myyjä on osaltaan avainasemassa osana sopivan laitteen valintaa. Suomen lämpöpumppuyhdistyksen Sulpun toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen korostaa myyjissä olevan jopa enemmän eroja kuin itse ilmalämpöpumpuissa.

Ilmalämpöpumppu onkin suositeltavaa ostaa luotettavasta ja kokemuksen omaavasta liikkeestä. Plussana on mikäli sama liike pystyy hoitamaan vastaisuudessa myös laitteen asennuksen ja huollon. Usein ilmalämpöpumpuille on suositeltavaa tehdä kolmen vuoden välein tarkastus. Liikkeen kanssa on usein myös mahdollista tehdä sopimus tasaisin väliajoin suoritettavasta huoltosopimuksesta.

Zatap Oy on valinnut valikoimaansa nimenomaan Suomen vaihteleviin sääolosuhteisiin sopivia laitteita. Laitteiden valinnassa on varmistettu niiden olevan ankariin pakkaslukemiin sopivia, luotettavia ja pitkällä aikavälillä kestäviä. Lämpöpumppujen tavoitteena on tuottaa kotitalouksille positiivisia kokemuksia ja luoda säästöjä lämmitysratkaisuissa. Ilmalämpöpumppujen käyttöikä on yleisesti useamman vuoden, ja näin ollen säästöjä on mahdollista saavuttaa pitkällä aikavälillä katsottuna.

Valitse tuttu ja suosittu brändi

Ilmalämpöpumpun valinnassa asiantuntijat ovat suosittaneet luottamaan erityisesti tuttuihin ja suosittuihin brändeihin. Ilmalämpöpumppujen markkinat ovat hyvin kilpailtuja ja tavallisessa käytössä pumput eivät suuremmissa määrin eroa toisistaan. Yleisenä suosituksena asiantuntijat ovat huomanneet, että hintaluokassa 1500-2500 euroa maksavissa ilmalämpöpumpuissa on yleisesti korkea laatu, jolloin voidaan osaltaan välttää turhia vaivoja.

Osana itselleen sopivan laitteen kartoittamista voi hyödyntää myös ruotsalaisen vakuutusyhtiön Folksamin toteuttamaa kokonaisvaltaista ilmalämpöpumppuvertailua. Folksam on vertaillut noin 70 lämpöpumppua, jotta sinun olisi helpompi valita oikea, kun on aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä. Folksam on testeissään vertaillut muun muassa ilmalämpöpumppujen tehoa, ympäristöystävällisyyttä, takuuaikaa ja yleisiä ominaisuuksia.

Viime vuosien aikana laitteet ovat ominaisuuksiltaan entistä enemmän ympäristöystävällisempiä. Folsamin suorittamassa testauksessa etusijalle pisteiden osalta nousi Daikin Caldo XRH 40, joka on Suomessa myynnissä markkinointinimellä Daikin Perfera 40. Ammattilaiset ovat vertailuissaan maininneet vastikään markkinoille tulleiden laitteiden kohdalla laitteeseen liittyvien riskien olevan suurempia verrattuna jo pidempään myynnissä olleisiin laitteisiin. Valitsemalla tutun ja turvallisen laitteen ei valinta useinkaan kohdistu väärin.

Vertaa näitä kohtia laitteen hankinnassa

Ilmalämpöpumpun hankinnassa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota SCOP-lukuun sekä pumpun äänekkyyteen. Ilmalämpöpumpun toimintoihin on myös syytä tutustua osana itselleen sopivan laitteen kartoittamista. Ominaisuuksista kannattaa tarkistaa ainakin: etäohjaus, lähestymistunnistin.

Laitteen hankinnassa on suositeltavaa tarkastaa erityisesti seuraavat seikat:

1) SCOP-luku

Ilmalämpöpumpun SCOP-luku (Seasonal Coefficient Of Preformance) on lämmityskauden lämpökerroin, ja luku antaa suuntaavan arvion koko vuoden hyötysuhteesta. SCOP-luvulla voidaan mitat myös se miten monta kilowattia lämpöenergiaa ilmalämpöpumppu tuottaa yhtä kilowattia sähköä kohden.

2) Pumpun äänekkyys

Lähtökohtaisesti suurikokoisempi laite on hiljaisempi verrattuna pienempään laitteeseen. Osaltaan laitteen sijainti vaikuttaa myös äänenvoimakkuuteen.

3) Ilmalämpöpumpun toiminnot

Ilmalämpöpumppujen vaihtelevina ominaisuuksina ovat useimmiten vikaherkkyys, etäohjaus sekä takuuaika. Lisäksi ennen laitteen valintaa olisi hyvä tietää seuraavat seikat: talon koko neliömetreinä (lämmitetty kokonaispinta-ala), energiankulutus (sähkö kWh, öljy m3, polttopuu m3; usean vuoden tilastot ovat eduksi), talon rakennusvuosi ja mahdolliset lisätoimenpiteet, ilmanvaihtovaatimukset ja ilmanvaihtojärjestelmät, tontin pinta-ala, maaperäolosuhteet ja sijainti, sekä kotitalouden henkilömäärä ja ikä.

 

Lähdeartikkeli:
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/laaja-testi-osoitti-tehokkaimmat-ilmalampopumput-asiantuntija-kertoo-miten-valinta-kannattaa-tehda-ja-mita-pitaa-huomioida/a30bd098-424c-4d9d-920b-6c5b1d1285d3

Tarjouspyyntö/tiedustelu