fbpx
Yleinen

Todistetusti tehokkain tapa käyttää ilmalämpöpumppua

Asiantuntijat ovat nyt todistaneet, että uudet ilmalämpöpumput toimivat tehokkaasti kylmälläkin säällä. Tulevaa talvikautta silmällä pitäen tämä on hyvin ajankohtaista tietoa, ja vaikuttaa osaltaan varmasti monien kuluttajien kulutuskäyttäytymiseen.

Taloussanomat ovat arvioineet ilmalämpöpumpulla voitavan laskea sähkölämmitteisen asunnon osalta lämmitykseen kohdentuvia kuluja merkittävästi tulevalla talvikaudella. Olemme tässä artikkelissa selvittäneet yksityiskohtaisemmin, miten voit osaltasi tehostaa ilmalämpöpumpusta saatavia kustannussäästöjä lämmityksessä, sekä minkälaisiin ilmalämpöpumpun asetuksiin olisi syytä kiinnittää erityisesti huomiota tänä talvena

Ilmalämpöpumppujen mallit ovat kehittyneet hurjasti vuosien saatossa, ja uusimmat ilmalämpöpumppujen mallit ovat tehokkaita ainakin -25 asteeseen saakka. Näin ollen myytti, etteivät ilmalämpöpumput kestäisi paukkupakkasia on vanhaa tietoa. Ilmalämpöpumppu on todistetusti tehokkaampi lämmitysratkaisu jopa -30 asteessa verrattuna sähköpatteriin.

Ilmalämpöpumppujen monipuoliset edut korostuvat etenkin talvikaudella

Ilmalämpöpumpun asetukset on syytä tarkistaa etenkin näin alkavan talvikauden edellä. Asetuksista tulisi tarkistaa tavoitelämpötila, ja varmistaa sen olevan asetettuna tarpeeksi korkeaksi. Osa ilmalämpöpumpuista alkavat automaattisesti viilentämään huoneilmaa sisälämpötilan noustessa tarpeeksi korkeaksi.

Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski mainitsee ”Tämän takia lämmityspatterien termostaatit pitäisi asettaa 2–4 astetta viileämpään lämpötilaan, jotta ne lämmittäisivät vasta sitten kun lämpöpumpun teho ei enää riitä”. Suur-Uski on myös vahvistanut uusimpien ilmalämpöpumppujen olevan tehokkaita myös kovien talvipakkasten aikana, kunhan pumppuja ei sammuteta, sillä uudelleen käynnistyminen on haasteellista pakkaslukemien kohotessa.

Näin ollen ilmalämpöpumpun uusiminen saattaa olla ajankohtaista, sillä vanhemmat ilmalämpöpumppujen mallit eivät välttämättä ole enää niin tehokkaita kovien pakkaslukemien aikana. Yleisesti ennen vuotta 2010 valmistetut ilmalämpöpumput eivät välttämättä kestä talven kovimpia pakkaslukemia yhtä hyvin suhteessa uudempiin malleihin. Uusimpien ilmalämpöpumppujen osalta automatiikka on sen verran tehokas, ettei pumppu vaurioidu kovillakaan pakkasilla. Nykyään ilmalämpöpumpun rikkoutuminen pakkasten takia on yleisesti hyvin harvinaista.

Suomen Lämpöpumppuyhdistys Sulpun toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen on maininnut, ettei uusien ilmalämpöpumppujen osalta kannata niinkään huolehtia kovasta energiankulutuksesta, sillä pumpuista uusimmat ovat rakenteellisesti vakaampia myös kovia pakkasia ajatellen.

Ilmalämpöpumppu sopii monenlaisiin asuntoihin

Ilmalämpöpumppu on tehokas energiasäästäjä, joka sopii monipuolisesti erilaisiin asumisrakennuksiin. Lämmön jakautuminen riippuu pitkältä huoneiston pohjaratkaisusta ja siitä miten avoin huoneisto on. Ennen ilmalämpöpumpun hankintaa olisi syytä mitoittaa pumpun teho. Näin saadaan varmistettua sen olevan tarpeeksi tehokas huoneistoon nähden.

Ilmalämpöpumpulla lämmittäminen on kaiken kaikkiaan todistetusti tehokkaampaa verrattuna esimerkiksi sähköpattereilla tai öljypohjaiseen lämmittämiseen. Ilmalämpöpumpun hankinnassa olisi syytä kiinnittää huomiota lämpökertoimeen, joka kertoo sen miten tehokkaasti pumppu muuttaa sähköenergian lämpöenergiaksi.

Ilmalämpöpumpulla voidaan säästää keskimäärin 3000-7000 kilowattituntia vuodessa. Suurin osa kuluttajista säästää noin 5000 kilowattituntia. Mikäli sähkösopimuksessa on sähkön hinta 12 senttiä, on säästön määrä 600 euroa vuodessa. Neliömääräisesti arvioituna 100-150 neliöisen talon sähkölaskussa on mahdollisuuksia säästää jopa 400-800 euroa vuodessa. Ilmalämpöpumppu, joka kustantaa 1500 euroa maksaisi itsensä takaisin siis jo kahdessa vuodessa.

Mikäli ilmalämpöpumppua käytettäessä ovat käytössä myös lämmityspatterit, olisi suotavaa säätää lämmityspattereiden termostaatit noin 2-4 astetta viileämmäksi verrattuna ilmalämpöpumpun lämpöasetuksiin. Tällä tavoin lämmityspattereiden teho astuu voimaan vasta kun lämpöpumpun teho ei enää riitä lämmittämään. Ilmalämpöpumppu toimii kuitenkin parhaiten toisen sähkölämmitysmuodon rinnalla.

Jätä tarjouspyyntö tai soita:
044 237 7447

Lähdeartikkeli: verkkouutiset.fi

Tarjouspyyntö/tiedustelu