fbpx
Yleinen

Säädä ilmalämpöpumppusi asetukset kohdalleen, jotta saat laitteesta parhaan hyödyn

Ilmalämpöpumpulla on mahdollisuus säästää mittavia summia lämmityskustannuksissa, ja hyöty korostuu etenkin talvikaudella. Saadaksesi parhaan mahdollisen hyödyn ilmalämpöpumpuista kannattaa kuitenkin tarkistaa laitteen asetukset. Oheisessa artikkelissa paneudumme siihen miten säädät laitteen asetukset oikein saadaksesi laitteesta parhaimman hyödyn tulevalla talvikaudella.

Ilmalämpöpumppu on tulevaa talvea ajatellen hyvinkin ajankohtainen, sillä Suomen lämpöpumppuyhdistyksen Sulpun toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen on arvioinut ilmalämpöpumppujen myynnin olleen vuonna 2021 120 000 kappaletta, ja vuonna 2022 myyntiluvut ovat ylittäneet jo 150 000 kappaletta. Hurjasti kasvaneet myyntiluvut heijastuvat osaltaan myös laitteiden saatavuuteen ja asennukseen. Keskimääräiset jonotusajat ovat 1-3 kuukautta.

Eikä sinällään ihme, että ilmalämpöpumput ovat saavuttaneet hurjan suosion viime vuosien aikana, sillä ilmalämpöpumppu käyttää toimiakseen huomattavasti vähemmän sähköä kuin mitä suoranainen sähkölämmitys käyttää.

Ilmalämpöpumppu tarjoaa mahdollisuuden säästämiseen

Ilmalämpöpumpun hankintakohteista yleisempiä ovat sähkölämmitteinen omakotitalo tai mökki. Ilmalämpöpumpusta on hyötyä toki myös kerrostaloissa, mutta hyöty syntyy lähinnä vain viilennyksen osalta. Omakotitalojen osalta on arvioitu säästö noin 3000-7000 kilowattituntia vuositasolla.

Omakotitaloissa ilmalämpöpumpuista saatava hyöty on noin 3000-7000 kilowattituntia vuositasolla. Omakotitaloihin onkin yleisesti todella kannattavaa hankkia ilmalämpöpumppu ensisijaiseksi lämmitysmuodoksi lähinnä pattereiden ja esimerkiksi lattialämmityksen rinnalle. Tällä tavoin saadaan mahdollisimman tehokas lämmitysratkaisu.

Uusimmat ilmalämpöpumput ovat tehokkaita ja suorituskykyisiä myös kovien talvipakkasten aikana, jolloin ilmalämpöpumpuista uusimpia ei ole tarvetta edes sammuttaa kovien pakkaslukemien aikana. Laitteiden lämpötilan asetuksia voi toki säädellä jos haluaa ottaa osaa valtakunnalliseen

Astetta alemmas -kampanjaan. Kampanjan tavoitteena on helpottaa pahimpia kulutushuippuja sähkön käytön osalta.
Ilmalämpöpumpun voi käytännössä säätää tehostamaan sähköntuotantoa noin tuntia ennen seuraavaa kulutuspiikkiä. Näin saadaan tuotettua lämpöä varastoon. Kulutushuipun alkaessa aamuisin kello 8-9 ja iltaisin kello 17-18 voi pumpun puolestaan säätää pienemmälle lämpötilalle.

Ilmalämpöpumppua ei kannata pitää automaattiasennossa

Ilmalämpöpumpun hyötysuhteeseen vaikuttaa muutama eri asia. Pumpun toimintaperiaate on itsessään hyvinkin yksinkertainen. Ilmalämpöpumppu ottaa ulkoilmasta lämpöenergiaa ja siirtää sitä sisätiloihin talvisin. Kesäaikaan pumppu taas siirtää lämpöä sisätiloista ulkoilmaan.

Yksi asia mihin ilmalämpöpumpun käytössä kannattaa ensisijaisesti kiinnittää huomiota on automaattiasento, ilmalämpöpumppua ei ole suositeltavaa pitää automaattiasennossa. Automaattiasento ei osaa ottaa huomioon talossa tapahtuvia muita lämpötilan muutoksia, joita voivat aiheuttaa esimerkiksi takalla lämmittäminen tai uunin pitkäaikainen käyttö, ja ilmalämpöpumppu alkaakin automaattiasennossa jäähdyttämään huoneilmaa ja näin kaikki lämpö menee hukkaan.

Muista myös huoltaa ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumpun tuomat taloudelliset säästöt korostuvat näin etenkin talviaikaan kun lämmityskustannukset ovat suuremmat verrattuna muihin vuodenaikoihin. Muutoin sähkölämmitteisessä talossa on mahdollista säästää ilmalämpöpumpulla satoja euroja talviaikaan.

Koska ilmalämpöpumppu kierrättää käytännössä jatkuvasti talon sisäilmaa, on syytä kiinnittää huomiota myös laitteen huoltoon. Huollolla voidaan osaltaan vaikuttaa niin laitteen käyttöikään kuin myös huomattavasti huoneilman laatuun. Ilmalämpöpumpun sisäyksiön suodattimet kannattaa myös imuroida säännöllisesti, käytännössä noin kerran kuukaudessa. Tällöin saadaan varmistettua, että ilma virtaa vapaasti. Mikäli taloudessa on koiria tai kissoja lemmikkeinä kannattaa puhdistaminen tehdä jopa 2 viikon välein.

Lisäksi ilmalämpöpumpun ulkoyksikön huoltoon on syytä kiinnittää huomiota. Käytännössä talviaikaan on suotavaa puhdistaa roskat ja lumet ulkoyksikön päältä. Laitteen pohjalle kertynyt vesi saattaa myös jäätyä, joten laitteen pohjalle kertynyt vesi on hyvä poistaa ajoittain.

Hyödynnä ilmalämpöpumpun tuottamaa lämpöä ympäri taloa

Ilmalämpöpumppu on suotavaa sijoittaa keskeiselle paikalle talossa, jotta lämpö pääsee jakautumaan hyvin. Myös ovien on syytä olla avattuna, jotta lämpö pääsee esteettömästi leviämään kaikkialle. Jossakin kotitalouksissa voi olla hyödyllistä sijoittaa myös kahteen laitteeseen, jotta ilmalämpöpumppuja voidaan hyödyntää koko talon sisätilan lämmittämiseen.

Ilmalämpöpumppuja on toki tarjolla eri kokoisia ja erilaisilla tehokkuuksilla. Kannattaa ehdottomasti valita laite, jonka tekniikka on tarkoitettuna nimenomaan Suomen pakkaslukemille. Suomen ulkoilmassa riittää lämpöenergiaa kovillakin pakkasilla ja ilmalämpöpumppujen uusimmat mallit ovat tehokkaita jopa yli -30 asteeseen asti.

Ilmalämpöpumppu tuottaa käytännössä lämpöenergiaa ulkoilmasta vastaavasti kuin mitä sähkölämmitteinen patteri tuottaa lämpöä hyödyntäen sähköä. Ilmalämpöpumpun hyötysuhde, eli käytännössä paljonko laite käyttää sähköä tuottaessaan tai jäähdyttäessään yhden energiayksikön.

Käytännössä lämpökertoimet näkyvät seuraavasti:

  • -10 asteessa, lämpökerroin 3
  • -20 asteessa, lämpökerroin enemmän kuin 2
  • -30 asteessa, lämpökerroin enemmän kuin 1

Edellä mainituilla lämpökertoimilla ilmalämpöpumppu on kannattavampi lämmitysmuoto verrattuna sähkölämmitteiseen patteriin. Mikäli ilmalämpöpumpun rinnalla on käytössä myös patterit, kannattaa patterit säätää 2-4 astetta pienemmälle lämmölle kuin mitä ilmalämpöpumppu on. Tällä tavoin säädettynä patterit alkavat lämmittämään taloa vasta silloin kun ilmalämpöpumpun teho ei enää riitä.

Jätä tarjouspyyntö tai soita:
044 237 7447

Lähdeartikkeli: aamulehti.fi

Tarjouspyyntö/tiedustelu