fbpx
Yleinen

Lämpöpumppujen käyttö on muuttunut radikaalisti viimeisin vuosien aikana

Muuttuvat energiakustannukset ovat saaneet kuluttajat liikkeelle ja monet kuluttajat vaihtamaan lämmitysmuotoaan ilmalämpöpumppuihin. Ilmalämpöpumpun sekä maalämmön suosio ovat selkeästi kasvaneet nousujohteisesti muutamassa vuodessa. Tilastokeskus on maininnut lämmitysmuotojen muutoksen näkyvän etenkin omakotitalojen kohdalla. Vuonna 2022 omakotitaloista 15 prosenttia käyttää maalämpöä ja 9 prosenttia kaikista taloista suosii maalämpöä.

Ilmalämpöpumppu kannattaa ehdottomasti hankkia – ja alla kerromme tarkemmin, miksi. Lue tämän artikkelin näkökulma ilmalämpöpumpusta ja koe käytännön tasolla syitä ilmalämpöpumpun suosion taustalla. Tätä artikkelia ei kannata jättää väliin!

Ilmalämpöpumppu avustaa leikkaamaan niin kuluja sekä siirtymään kohti ympäristöystävällisempää ratkaisua. Ilmalämpöpumppu on pitkäkestoinen hankinta, eliniän ollessa yhteensä noin 20 vuotta. Tilastokeskus on maininnut maalämmön ja ilmalämpöpumpun yleistyneen varsinkin omakotitalojen lämmitystapoina.

Ilmalämpöpumppujen edut

Ennen kuin vaihdat lämmitystavasta toiseen, tutustu tarkemmin seuraavaksi listattuihin ilmalämpöpumppujen etuihin. Ilmalämpöpumpun avulla voit säästää rahaa energialaskuissa ja pienentää hiilijalanjälkeäsi verrattuna kaasu- tai sähkölämmitysjärjestelmään. Yksi ilmalämpöpumppujen tärkeimmistä eduista on niiden monipuolisuus ja edullisuus.
Ilmalämpöpumpun hankinnan tärkeimmät edut ovat tarkemmin seuraavat:

1. Pieni hiilijalanjälki

Ilmalämpöpumput ovat vähähiilinen lämmitysmuoto, sillä ne käyttävät ulkoilmaa kotisi lämmittämiseen tai jäähdyttämiseen. Vaihtamalla lämmitysjärjestelmäsi voit vähentää osaltasi hiilidioksidipäästöjäsi merkittävästi. Käytännössä sähköjen käyttö jakautuu seuraavasti:
Jokaista ilmalämpöpumpun tuottamaa 3-4 energiayksikköä kohden käytetään vain yksi yksikkö sähköä, joten se on paljon parempi vaihtoehto päästöjen vähentämiseksi.

2. Säästä rahaa energialaskuissa

Siirtymällä ilmalämpöpumppuun voit pienentää energialaskujasi, koska käytät ulkoilmaa lämmitys- ja jäähdytystarpeisiisi. Säästösi ovat merkittävämmät, jos siirryt sähkö- tai hiilipohjaisesta järjestelmästä. Lämpöpumppujen käyttökustannukset riippuvat useista tekijöistä, kuten hyötysuhteesta, tarvittavan lämmön määrästä ja lämmönlähteen lämpötilasta.

4. Voidaan käyttää lämmitykseen ja jäähdytykseen

Ilmalämpöpumppuja voidaan käyttää niin lämmitykseen ja jäähdytykseen. Mallista riippuen ne voivat tarjota jäähdytystä kesällä ja lämmitystä talvella. Sinun on vain tarkistettava, että ilmalämpöpumpun COP-arvon on oltava yli 0,7 jäähdytystä varten. Lisäksi ilmalämpöpumput toimivat erittäin hyvin lattialämmityksen kanssa – jos siis haluat saada järjestelmästäsi kaiken irti, kannattaa ehdottomasti harkita lattialämmityksen asentamista.

5. Helppo asennusprosessi

Ilmalämpöpumpun asentaminen on nopeaa ja kestää vain noin kaksi päivää. Ilmalämpöpumpun asentaminen on helpompaa kuin maalämpöpumpun asentaminen, koska sinun ei tarvitse kaivaa. Kotitalouskäyttöön tarkoitettu ilmalämpöpumppu ei yleensä vaadi rakennuslupia, mutta on aina suositeltavaa tarkistaa asia paikalliselta viranomaiselta ennen prosessin aloittamista. Se on ihanteellinen vaihtoehto sekä jälkiasennuksiin että uudisrakennuksiin. Jos yhdistät ilmalämpöpumpun asennuksen muihin rakennustöihin, voit myös alentaa asennuskustannuksia.

6. Vähän huoltoa

Huolto ja kunnossapito on annettava teknikon tehtäväksi kerran vuodessa. Ilmalämpöpumput ovat sellaisenaan vähän huoltoa vaativia, mutta voit tehdä muutamia asioita varmistaaksesi lämpöpumppusi optimaalisen suorituskyvyn: puhdistaa suodattimet, tarkistaa järjestelmän vuodot, tarkistaa kylmäaineen määrän, puhdistaa lehdet ja pölyn lämpöpumpusta ja niin edelleen. Kaikki teknisemmät tehtävät on annettava vain sertifioidun asentajan tehtäväksi.

7. Pitkä käyttöikä

Ilmalämpöpumpuilla on pitkä käyttöikä, ja asianmukaisella huollolla ne voivat olla toiminnassa jopa 20 vuotta. Lisäksi useimmilla ilmalämpöpumpuilla on 5 vuoden takuu. Useiden teknisten kehitystoimien ansiosta nykyaikaiset lämpöpumput voivat toimia tehokkaasti lähes 25 vuotta ennen kuin ne on vaihdettava.

Ovatko ilmalämpöpumput sen arvoisia?

Ilmalämpöpumput ovat ehdottomasti investoinnin arvoisia. Investoimalla ilmalämpöpumppuun voit säästää niin taloudellisessa kulutuksessasi sekä myös vaikuttaa käytännön tasolla hiilidioksidin päästöihisi.

Omakotitalojen omistajista 12 prosenttia ovat valinneet ilmalämpöpumpun ensisijaiseksi lämmitystavaksi, ja pientalojen omistajista 5 prosenttia ovat suosineet ilmalämpöpumppua.

Samalla suoran sähkölämmityksen sekä öljylämmityksen käyttö on vähentynyt. Tilastokeskuksen mukaan suoran sähkölämmityksen käyttö on vähentynyt kaikissa talotyypeissä paitsi kerrostaloissa. Kaikista asunnoista 5 % lämmitetään öljyllä.

Edellä mainitut tiedot perustuvat Tilastokeskuksen toteuttamaan kuluttajatutkimukseen, jossa kotitaloudet ovat ilmoittaneet suosimiensa lämmitysmuotojen tietoja. Oheinen kuluttajatutkimus on parhaillaan vielä voimassa ja jatkuu aina vuoden 2023 alkuun asti.

Omakotitalon pääasialliset lämmitystavat ovat vuosien 2012-2022 välillä jakautuneet seuraavasti.

  • Kaukolämpö pysynyt tasaisena 2012-2022
  • Maalämpöpumppu kasvaa tasaista vauhtia
  • Ilmalämpöpumppu on kasvanut 2022 selkeästi 2012-2016 verrattuna

Mikäli haluaisit siirtyä vihreämpään ja edullisempaan lämmitysjärjestelmään, on ilmalämpöpumppu sijoituksensa arvoinen ratkaisu. Mahdollisuus säästää 2,6 tonnia hiilidioksidia vuodessa seuraavien kahden vuosikymmenen aikana – eli yhteensä 52 tonnia – olisi jo itsessään houkutteleva. Jos haluat tehdä juuri niin, voit saada parhaan mahdollisen tarjouksen Zatapin asiantuntijoiden avustamana.

Jätä tarjouspyyntö tai soita:
044 237 7447

Lähdeartikkeli: is.fi

Tarjouspyyntö/tiedustelu