fbpx
Yleinen

Miten varautua tulevaan talveen?

Tuleva talvi ja mahdollisuus sähköpulasta on ollut suurenevissa määrin esillä viime kuukausien aikana. Kotimaisena lämmitysjärjestelmien toimijana Zatap Oy on osaltaan myös ottanut kantaa siihen, miten ilmalämpöpumppujen omistajien olisi hyvää huomioida talven suurimmat kulutushuiput saavuttaen samalla energiatehokkuutta.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid on varoittanut myös mahdollisesta sähköpulasta tulevan talven kylmimpinä ajanjaksoina. Moni miettii varmasti mitä tämä käytännön tasolla tarkoittaa kansalaisille? ”Sähköpulassa sähkön tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan sähkön kulutusta, jolloin sähkön kulutusta joudutaan rajoittamaan”, tiivistää valvomopäällikkö Arto Pahkin Fingridistä.

Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPUn tilastojen mukaisesti ilmalämpöpumppujen myynti on kasvanut 2022 aikana mittavasti verrattuna aikaisempiin vuosiin. Kuluvan vuoden 2022 alkuvuoden myynnit ovat jopa 105 % suuremmat, ja vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana lämpöpumppuja myytiin yhteensä 75 000 kappaletta.

Ilmalämpöpumppujen suuren kysynnän taustalla on energian hinnan nousu. Niin öljyn, kaasun, kaukolämmön ja sähkön hinnan nousu ovat osaltaan vaikuttaneet lämpöpumppujen kysynnän kasvuun. Suomessa on alettu suosimaan niin lähienergiaa sekä mahdollisimman vähäiseen ostoenergiaan pohjautuvia lämmitysratkaisuja. Lämpöpumppu onkin osoittautunut ratkaisuksi näistä molempiin.

Säästöä koko Suomen mittakaavassa

Suomessa on arvioidusti kokonaisuudessaan käytössä noin 600 000 ilmalämpöpumppua, sekä ilmavesilämpöpumppujakin on käytössä jo yli 51 000 kappaletta. Miten siis ilmalämpöpumppujen käyttäjien olisi suositeltua toimia, kun energialasku voi pahimmillaan moninkertaistua? On muutamia yksittäisiä tapoja ja säätelyjä, joilla lämpöpumppujen omistajat voivat valmistautua talveen.

Jokainen lämpöpumpun omistaja voi osaltaan henkilökohtaisilla toimillaan olla mukana sähkönkulutuksen tasaamisessa. Lämpöpumppuvalmistaja Daikin in tuotepäällikkö Jussi Kummu on tiedotteessaan maininnut Suomen sähkönkulutuksen laskevan puolen yön jälkeen, ja käytön kokoavan taas aamulla kello 6 aikoihin. Yksi ehkäpä vähemmän tietoisuudessa oleva keino on nostaa lämpötilaa 23-24 asteen korkeuteen lauhan sään aikana. Lämpöä voidaan nimittäin varastoida niin seiniin ja lattiaan aamuyöllä, kun sähköä kuluu vähemmän suhteessa ruuhkatunteihin.

Lisäksi lämpöpumppujen käyttöä olisi suotavaa optimoida ja leikata sähkön kysynnän huippuhetkinä. Lämpöpumppujen käytön optimoinnissa on potentiaalia leikata valtakunnallisella tasolla huipputehon tarvetta jopa sadoilla megawateilla.

Kulutuksen ruuhkahuiput ja niihin mukautuminen

Talvella sähkön tarve ja siinä ilmenevät ruuhkahuiput ilmenevät selkeämmin suhteessa muihin vuodenaikoihin. Työ- ja elinkeinoministeriö ja muut energia-alan tahot ovat puoleltaan antaneet neuvoja miten yksittäiset kuluttajat voivat vaikuttaa mahdolliseen sähköpulatilanteeseen. Nämä käytännön vinkit kannattaa ehdottomasti ottaa talteen, sillä nämä ovat todistetusti avuksi energiatehokkuuden saavuttamisessa.

Suurin sähkön käyttötarve ajoittuu aamuyön tuntien jälkeen, jolloin käyttö on 10-15 prosenttia suurempaa suhteessa muihin aikoihin vuorokaudessa. Kummu onkin vinkannut hyvänä ajatuksena olevan hieman korkeamman lämpötila-asetuksen säätäminen aamuyön ajaksi. Näin lämpöä saadaan hieman varastoitua niin ikään talon rakenteisiin kun lämpöä varastoituu talon seiniin ja lattioihin. Tämä varastoitu lämpö puolestaan avittaa aamupäivän tunteina.

Talojen lämmitystarve on toki yksilöllistä ja rakenteet vaikuttavat osaltaan lämmityksen tarpeeseen. Yleisesti kovimpiin pakkasjaksoihin on hyvä rakenteellisesti aloittaa valmistautuminen noin 3-5 vuorokautta aikaisemmin. Ilmalämpöpumpun käytössä tämä näkyy asetuksen asettamisena 22 asteeseen.

Yllättäen jo yleisillä huonelämpötilojen muutoksilla saadaan aikaan tuloksia, laskemalla huonelämpötilaa parilla asteella. Lisäksi lämpimän veden käyttöön on syytä kiinnittää huomiota. Lämpöpumpuilla voidaan myös osaltaan avittaa niin lämmitykseen kuin lämpimän veden hyötysuhteeseen.

Pitääkö ilmalämpöpumppu sammuttaa pakkasella?

Ilmalämpöpumppu vähentää tehokkaasti koko lämmityskauden energiakustannuksia ollen hyödyllinen myös kovilla pakkasjaksoilla. Nimittäin laadukkailla ilmalämpöpumpuilla ei ole pakkasrajoja, ja nykyaikaiset mallit lämmittävät suotuisasti jopa 25 asteen pakkasella.

Pumppu on syytä pitää päällä koko pakkasjakson ajan, sillä 25 asteen pakkasella laitteen sammuttaminen ja uudelleen käynnistäminen voivat pahimmillaan aiheuttaa vaurioita laitteeseen. Lämpöpumpuissa on myös yksittäisiä eroja, ja laadukkailla laitteilla ollaan voitu laskea olevan lämpökerroin 4 koko lämmityskauden ajan, eli tässä tilanteessa sähköyhtiöltä ostetulla yhdellä kilowatilla saadaan tuotettua neljä kilowattia lämpöä.

Motiva on jakanut muutamia käytännön toimia energiansäästöön seuraavasti:

Lämpöpumput

Oikeanlainen lämpöpumppu on avuksi energian säästämisessä. Energian säästön kannalta avainasemassa ovat niin oikeanlainen teho sekä lämpöpumpun sijoittaminen sopivaan paikkaan. Lisäksi lämpöpumpun säännölliseen huoltoon on syytä panostaa, sekä suodattimien vaihtamiseen sekä sopivien asetuksien valintaan. Erilaisista lämpöpumpuista löydät lisätietoja Zatapin verkkosivuilta.

Lattialämmitys

Lattialämmityksen ideaali lämpötila on 20-24 astetta. Lattialämmityksen tavoitteena on saada lämmitettyä hieman lattian pintaa eikä niinkään lämmittää kokonaisvaltaisesti. Esimerkiksi pintalämpömittari on sopiva lattian pinnan lämpötilan tarkastamiseen.

Tarjouspyyntö/tiedustelu