fbpx
Yleinen

Asiantuntijat ovat selvittäneet minkälainen on ilmalämpöpumpun kannattava käyttö kesällä

Ilmalämpömpun käyttö ja sen tuomat hyödyt ovat korostuneet lähiviikkojen ennätyslämpölukemien aikana. Liki 30 astetta saavuttaneet lämpölukemat ovat saaneet ilmalämpöpumppujen tuomat edut korostumaan ja entistä useampi on alkanut pohtimaan, olisiko ilmalämpöpumpun hankinta ajankohtaista.

Asiantuntijat ovat ottaneet kantaa ilmalämpöpumppujen kannattavaan käyttötapaan, ja asiantuntijoiden kommentit ovat olleet osittain jopa yllättäviä. Jatka tämän artikkelin lukemista, mikäli haluat saada selville miten asiantuntijat ovat kommentoineet osaltaan ilmalämpöpumppujen taloudellista käyttötapaa.

Kannattaako ilmalämpöpumppu sammuttaa lomalle menon ajaksi?

Kesälomasesongin lähestyessä useampi asiakas on pohtinut pitäisikö ilmalämpöpumppu sammuttaa kokonaan lomamatkalle tai mökkireissulle mennessä. Tai miten ilmalämpöpumpun kanssa tulisi toimia lomamatkan lähestyessä. Eri asiantuntijoiden näkemykset aiheesta poikkeavat yllättäen jopa hieman toisistaan.

Ilmalämpöpumpun hyödyt ollaan koettu erityisesti suotuisiksi jatkuvassa käytössä. Asiantuntijat ovat maininneet ilmalämpöpumpun vaikutuksen energiankulutukseen, joka olisi hyvä huomioida laitteen päivittäisessä käytössä. Energiatehokkuutta edistävä valtionyhtiö Motiva on neuvonut, että pumpun toiminnoista etenkin jäähdytystoiminto on sellainen, jota kannattaa käyttää säästeliäästi lähinnä vain aitoon tarpeeseen.

Motiva onkin neuvonut mökkireissuja ja lomamatkoja ajatellen, että jäähdytystoiminto olisi suositeltavaa sulkea kokonaan. Lomamatkalta kotiin palatessa voi laitteen taas laittaa päälle ja laite palauttaa kodin viileyden suhteellisen nopeasti. Mikäli pumpun jättää päälle matkalle lähetettäessä vie se lähinnä vain tarpeettomasti sähköä.

Ilmalämpöpumpun vaikutus talon rakenteisiin

Ilmalämpöpumpun pitkäaikaisen käytön on mainittu vaikuttavan viilentävästi talon rakenteisiin. Tämä on myös sellainen pumpun käyttöön liittyvä seikka, joka vaihtelee eri asiantuntijoiden mielipiteissä. Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n toiminnanjohtajan Jussi Hirvonen on maininnut kesälomia ajatellen, että ilmalämpöpumppua ei olisi suotavaa sammuttaa lomalle mennessä. ”Jos on lyhyemmän aikaa pois, rakenteiden on turha antaa lämmitä kuumaksi ja sitten yrittää jäähdyttää niitä pumpulla”, Hirvonen on kertonut Talouselämälle.

Ilmalämpöpumppu poistaa jäähdyttäessään myös kosteutta, mikä auttaa osaltaan kuumien lämpötilojen tekemään tukalaan olotilaan. Hirvonen on maininnut, että ilmalämpöpumpun voi toki sammuttaa lomalle mennessä energiasääntöä ajatellen, mutta se vaikuttaa osaltaan taas asumisviihtyvyyteen. Useampien viikkojen mittaisia lomamatkoja ajatellen Hirvonen korostaa, että silloin toki ilmalämpöpumpun sulkeminen voi olla ihan paikallaan. Tilanne on taas eri mikäli kotoa on lähtemässä pois vain päiväksi tai kolmeksi. Silloin pumpun voi jättää päälle, jotta pumppu pitää asuintilan tasaisen lämpöisenä, ja talon rakenteet eivät ehdi lämmetä.

Kesälomamatkalle mennessä ei ole syytä sammuttaa ilmalämpöpumppua

Asiantuntijoiden vaihtelevat mielipiteet näkyvät pitkin Suomea. Matthias Fried, joka toimii ilmalämpöpumppuja myyvässä ja huoltavassa jyäskylälaisessä Matthias Fried Oy:ssä on maininnut Ylen jutussa, että ilmalämpöpumppu voi olla päällä koko kesän.

”Itse laitan laitteen jäähdyttämään huhti-toukokuussa ensimmäisten lämpimien päivien tullessa ja säädän lämpötilan sopivaksi. Sammutan koneen tai vaihdan sen lämmitykselle loka-marraskuussa. Muuten se saa olla koko ajan päällä”, Fried kertoi Ylellä.

Friedin mukaan kesälomamatka ei ole syy sammuttaa pumppua. Fried on maininnut perusteena, että pumppu poistaa osaltaan kosteutta sisäilmasta. Mikäli laitteen sammuttaisi kokonaan, esimerkiksi lomamatkan ajaksi, voi seurauksena olla, että kosteus ikään kuin sahaa rakenteiden läpi.

Mikä on oikea ratkaisu lomamatkalle mennessä?

Mikäli olet menossa lomamatkalle ja mietit mikä olisikaan se oikea ratkaisu ilmalämpöpumpun suhteen, suosittelemme ottamaan eri asiantuntijoiden neuvot huomioon, ja toimimaan sen mukaisesti mikä tuntuu loppujen lopuksi sinusta oikealta.
Olemme koonneet vielä seuraavasti asiantuntijoiden neuvojen kohokohtia:

  • Ilmalämpöpumppu kannattaa säätää helteillä 23 tai 24 asteeseen ja pitää sen jälkeen koko ajan päällä. Näin ohjeistaa Suomen lämpöpumppuyhdistyksen Sulpu ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.
  • Vaihda ilmalämpöpumpun suodattimet säännöllisesti taataksesi tehokkaan toimivuuden. Suodattimet olisi suotavaa vaihtaa vähintään kerran kuukaudessa. Lisäksi laitteen määräaikaishuolto olisi hyvä tehdä noin kolmen vuoden välein.
  • Yli kahden viikon mittaisella lomamatkalla ilmalämpöpumpun sulkeminen voi olla paikallaan. Tilanne on eri kun kotoa on lähtemässä muutamaksi päiväksi. Ilmalämpöpumpun voi silloin jättää huoletta päälle, jolloin pumppu pitää asuintilan lämpötilan tasaisena.
Tarjouspyyntö/tiedustelu