fbpx
Yleinen

Entistä useampi kuluttaja siirtyy maalämpöön

Sähkön jatkuvasti kallistuva hinta saa entistä useamman kuluttajan vaihtamaan lämmitysmuotoa. Energian hinnan nousu on saanut kuluttajat huolehtimaan ja pohtimaan vaihtoehtojaan. Lisäksi yhä useammassa taloyhtiössä harkitaan siirtymistä ekologisempaan ja lämmityskuluja pienentävämpään vaihtoehtoon.

Viime aikojen kasvavana trendinä on ollut maalämpöön siirtyminen. Maalämpöpumppu on erinomaisen fiksu valinta. Aurinko lämmittää maaperää niin tehokkaasti, että maahan varastoitunut lämpöenergia riittää vaivattomasti lämmittämään asuntosi läpi koko kylmän Suomen talven. Tämän luonnon oman, puhtaan energian saat tehokkaasti hyödynnettyä esimerkiksi Mitsubishi Electric -maalämpöpumpulla.

Suurimpana haasteena maalämpöön siirtymisessä on usein korkeat hankintakustannukset. Investointi maksaa itsensä kuitenkin nopeasti takaisin pientyneiden lämmityskulujen muodossa, sekä oikein mitoitettuina energiakaivot palvelevat kiinteistöä koko elinkaaren ajan. Maalämmöllä on lisäksi positiivinen vaikutus kiinteistön arvoon.

Talvikaudet koettelevat hintatasoa

Energian hinnannousu puhuttaa. Maaseudulla tilanne on kohtuullinen, koska 140 neliön suuruisen rivitaloasunnon lämpökustannus on noin 930 euroa vuodessa. Sähkön käyttäminen lämmitykseen nostaa talvikaudella sähkön kulutushuippuja ja sitä kautta sähkön hintaa. Näitä kulutushuippuja on osaltaan mahdollista tasata sähkön sijaan muun muassa biopolttoaineilla. Energia on teollisuuden sivuvirroilla ja metsähakkuutähteellä tuotettua CHP-lämpöä.

Suomen sähkön keskiteho on noin 10 GW. Tämä tehon määrä on toteutettavissa omavaraisesti uusiutuvien energiamuotojen kautta talvikaudellakin. Sähköhinnan noustessa jatkuvasti kuluttajat voivat käyttää ajoittain vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja kuten polttopuita, pellettejä, vetyä, bio- ja LNG-kaasua, bio-öljyä sekä muita vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja. Edellä mainituista lämmitystavoista polttopuu on saanut vahvimman suosituksen, sillä IPCC:n luokituksen mukaisesti se on uusiutuva hiilineutraali polttoaine.

Miksi maalämpöön vaihtaminen kannattaa

Maalämmön suhteellisen iso asennuskulu tasoittuu kuitenkin nopeasti suhteessa pitkän tähtäimen kustannuksiin. Maalämpö on edullisempaa kuin muut lämmitysmuodot, ja omalta tontilta kerättynä maalämpö on huokeaa energiaa. Kokonaisuudessaan 70% energiasta on omalta tontilta saatuna niin sanottua ilmaista lämpöä. Omakotitalossa maalämmön keskimääräinen lämmityskustannus vuositasolla on noin 500-1000 euroa. Hintaan vaikuttavat talven kylmyys ja käytetyn veden määrä.

Yhä useampi siirtyy maalämpöön siksi, että kaukolämmön ja maakaasun hinnat ovat nousseet muita energiamuotoja nopeammin. Kaukolämpöverkkoa ei kannata myöskään aina laajentaa edes kaupunkialueilla, joten sen tilalle tarvitaan muita lämmitysratkaisuja. Kehityksen myötä kaukolämpöyhtiötkin ovat alkaneet toimittaa lämpöpumppuratkaisuja taloyhtiöille. Maalämpöön vaihtamalla on mahdollista säästää parhaimmillaan jopa 75% lämmityskuluissa. Etenkin uusissa omakotitaloissa maalämpö on suosittu vaihtoehto halpojen käyttökustannuksiensa vuoksi.

Oikein mitoitetun maalämpöjärjestelmän alhaiset käyttökulut kattavat järjestelmän hankinta- ja korkokulut ilman, että yhtiövastikkeita tarvitsisi korottaa. Hankinnan kallein osuus ovat energiakaivot, jotka oikein mitoitettuna palvelevat koko kiinteistön elinkaaren ajan. Lisäksi maalämpö vaikuttaa positiivisesti kiinteistön arvoon. Zatap avustaa mielellään vertailemaan erilaisia lämmitysjärjestelmiä ja löytämään sinulle sopivimman vaihtoehdon.

Maalämpöön vaihtamista tuetaan monilla tavoin

Pirkanmaan ELY-keskus tukee vuoden 2020-2022 aikana pientalojen öljylämmityksestä maalämpöön vaihtamista 4000 euron arvoisesti. Koko Suomen hakemukset käsitellään Pirkanmaan ELY-keskuksessa. Avustusta voidaan myöntää niin yksityishenkilöille sekä kuolinpesille.

Lisäksi maalämmön asennuksesta voidaan hakea kotitalousvähennystä, joka on 40% työn osuuden arvolisäverollisesta hinnasta. Asennusyhtiön täytyy kuulua ennakkoperintärekisteriin ja vähennuksen omavastaa on 100 euron arvoinen. Vähennus on henkilökohtainen, enimmäismäärän ollessa 2250 euroa, mutta puolison kanssa 4500 euroa maalämmön asennuksen työn osuudesta.

Maalämmön avulla taloyhtiö säästää merkittävästi lämmityskuluissa. Myös käyttöveden lämmityksen saa maalämmöllä edullisesti.

Tarjouspyyntö/tiedustelu