fbpx
Yleinen

Lämpöpumpuilla saavutetaan jopa 50% säästöt sähkölaskuihin

Lämpöpumpun hankintaan vaikuttavat suurenevissa määrin sähkölaskuissa saavutettavat säästöt. Tämä näkyy kasvavana trendinä lämpöpumppujen myynnissä. Suomessa onkin jo kokonaisuudessaan noin miljoona lämpöpumppua. Hankinnan suurimpina motiiveina ovat talous ja saavutettavat säästöt. Zatap Oy on osaltaan avustamassa lämpöpumppujen ja muiden lämmitysjärjestelmien hankinnassa Porin sekä koko Suomen alueella.

Ilma-vesilämpöpumppu ja maalämpö kilpailevat usein keskenään lämpöjärjestelmien valintaa tehdessä. Lämmitysmuodoista kumpikin toimii korvaavana öljylämmitykselle, ja kumpaankin lämmitysmuotoon on mahdollista saada 4000 euron investointituki. Lisäksi maalämmön suosio korostuu etenkin uudisrakentamisessa.

Lämpöpumput ovat olleet Suomessa yleisesti käytössä noin 25 vuotta. Ensimmäisien vuosien aikana myynti on ollut vain joidenkin kymmenien kappaleiden verran vuodessa. Lämpöpumpun hakinnassa on suositeltavaa miettiä kustannuksia pitkällä aikavälillä. Usein kustannustehokkuus ja ympäristöystävällisyys ovat avaintekijöinä laitteen valinnassa. Käytännön tasolla voidaan ilmalämpöpumpulla säästää käytettävästä energiamäärästä jopa puolet. Maalämpö pystyy säästämään energiaa vieläkin enemmän. Säästöä syntyy tavallisesti noin 70 prosenttia, eli 3 000 euron öljylasku vaihtuisi alle tuhannen euron laskuun.

Lämpöpumppujen suorityskyky on kasvanut laajasti vuosien saatossa

Yhä laajemmassa mittakaavassa ilmalämpöpumppuja asennetaan yleensä toisen lämmitysjärjestelmän tueksi avustamaan energiansäästössä ja jäähdytyksessä kesäisin. Kokonaissäästöihin vaikuttaa suuressa osin muun muassa asunnon koko. Yleisesti paljon energiaa kuluttavassa talossa säästöä syntyy ilmalämpöpumpulla enemmän suhteessa vähän energiaa kuluttavaan asuntoon.

Omakotialossa säästöä kertyy yleisellä tasolla noin 3000–7000 kilowattituntia. Mikäli hinta on 0,12 euroa kilowattitunnilta – säästöä kertyy noin 400–700 euroa vuositasolla.

Kotitalousvähennys kannustaa osaltaan ilmalämpöpumpun hankintaan

Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Suomessa käytettävä sähkö on enimmäkseen jo puhdasta ja kaupungeista monet ovat antaneet hiilineutraalilupauksen. Lämmitysmuodon vaihtaminen on osaltaan askel kohti hiilineutraaliutta.

Ilmalämpöpumpun hankinta asennuksineen maksaa keskimääräisesti noin 2000 euroa. Asennuksesta on mahdollista saada kotitalousvähennystä, joka keventää osaltaan hankintakustannuksia. Ilmalämpöpumppu maksaakin itsensä takaisin noin neljässä vuodessa.

Öljylämmityksestä toiseen lämmitysjärjestelmään vaihdettaessa saatavan kotitalousvähennyksen määräaikainen korotus koki muutoksen vuoden 2022 alussa. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 3 500 euroa henkilöä kohden. Tämä määräaikainen korotus on voimassa vuosina 2022–2027.

Kun pienitalon lämmitysjärjestelmää ollaan vaihtamassa öljylämmityksestä kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun – avustuksen määrä on jopa 4000 euroa. Muihin lämmitysjärjestelmiin siirryttäessä avustus voi olla jopa 2500 euroa.

Suurimman tehokkuuden saavuttaminen

Osana lämpöpumpusta saatavaan hyötyyn on oikeanlainen asennus. Kuluttajia onkin suositeltu tutustumaan eri asennusliikkeisiin. Myös lämpöpumpun oikeanlainen käyttö vaikuttaa osaltaan saavutettavaan hyötyyn. Laitteen asennukseen tulisikin kuulua sekä käyttöönotto-opastus ja laitteen huolto-ohjeet.

Suomen lämpöpumppuyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Hirvonen neuvoo ilmalämpöpumpun käytössä olevan muutamia päätekijöitä, joiden avulla saavutetaan tehokkuutta ja säästöä. Hirvonen neuvoo ilmalämpöpumpun optimaalisen lämpötilan olevan hieman yli huonelämpötilan. Pumppu on suositeltu käyttämään lämmitysasennossa ja jäähdytysasennossa.

Aalto-yliopiston vieraileva tutkija Jussi Vimpari on kehoittanut miettimään lämpöpumppujen kustannuksia aina pitkällä aikavälillä. Lisäksi Vimpari on suositellut pohtimaan lämpöpumppujen tukipolitiikkaa alueellisesti. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tehtävä investointi on eri luokkaa kuin mitä se saattaa olla syrjäisemmillä alueilla.

Tarjouspyyntö/tiedustelu