fbpx
Yleinen

Aurinkopaneelit kasvavana energiatuotantona, joiden avulla tuotat sähköä omavaraisesti

Aurinkopaneelit ovat sekä ekologisia ja taloudellisia sähkön tuottajia, jotka sopivat asennettaviksi monentyyppisiin käyttökohteisiin. Yhä useammat kotitaloudet, taloyhtiöt ja yritykset ovat kiinnostuneita sijoittamaan aurinkopaneeleihin ja siten tuottamaan omaa aurinkosähköä.

Aurinkosähkö on parhaillaan suosionsa huipussa, sillä kehittynyt nykytekniikka ja hintojen lasku on tehnyt aurinkopaneelien hankinnasta aikaisempiin vuosiin verrattuna taloudellisesti kannattavampaa. Eikä ihme, sillä ympäristöystävällisyyden lisäksi aurinkopaneelit pienentävät tuntuvasti sähkölaskua. Kun käytössä on oma aurinkosähkön tuotantojärjestelmä, sen omistaja välttyy sähkönsiirtomaksulta. Laadukkaat paneelit kestävät käytössä useita vuosikymmeniä, ja ne tulevat pitkässä juoksussa maksamaan itsensä takaisin.

Aurinkopaneeleista saa parhaan tuoton, kun se mitoitetaan niin, että kaiken sähkön voi käyttää itse. Tällöin säästää sähkön siirtomaksut, sähköenergian ja verot. Ylituotantoa syntyy kuitenkin aina, ja ylituotanto voidaan syöttää verkkoon. Ylijäämäsähköstä tuottajalle maksetaan sähköpörssin kullakin tunnilla vallinneen hinnan mukaan.

Ovatko aurinkopaneelit myös Suomessa kannattavat?

Suomessa aurinkosähkön tuotantokausi on käytännössä helmikuun ja marraskuun välinen aika. Yleinen harhaluulo on, että aurinkopaneelit tuottaisivat sähköä ainoastaan aurinkoisina kesäpäivinä. Tosiasiassa paras ajankohta aurinkosähkön tuotannolle ovat kuitenkin talviset aurinkoiset päivät, kun lämpömittarin lukema on pikkupakkasella.

Aurinkopaneelien tuotto vielä jonkin verran paranee viileässä ilmassa, joten Suomen olosuhteissa saadaan tuotettua suhteellisesti enemmän aurinkosähköä lyhyemmässä ajassa kuin etelän lämpimissä maissa. Etelä-Suomen korkeudella jokainen neliömetrin kokoinen ala vastaanottaa vuoden aikana noin 1000 kWh aurinkoenergiaa eli saman verran kuin esimerkiksi Pohjois-Saksassa.

Energiatuki avuksi aurinkopaneelien hankinnassa

Energiatuki kannustaa osaltaan aurinkopaneelien hankinnassa, sillä kotitaloudet voivat hyödyntää 40%:n kotitalousvähennyksen asennuskustannuksista verotuksessaan (enimmäismäärä 2250€/vuosi). Maatiloilla puolestaan on mahdollisuus hakea aurinkosähköinvestoinnilleen ELY-keskukselta investointitukea, jonka suuruus voi olla enimmillään 40% verottomasta hinnasta. Lisäksi myös yritykset, kunnat ja yhteisöt voivat hakea energiatukea, jossa aurinkosähköjärjestelmien osalta tuki voi olla 20%:a hankkeen verottomasta kokonaishinnasta.

Uusi lakimuutos mahdollistaa myös taloyhtiössä tuotetun aurinkosähkön hyödyntämisen nykyistä helpommin ilman siirtomaksuja ja veroja. Työ- ja elinkeinoministeriön lainsäädännön muutos tuli voimaan vuoden 2021 alussa, ja muutoksen myötä myös taloyhtiön asukkaat voivat hyödyntää kiinteistössä tuotettua ja kulutettua aurinkosähköä aiempaa helpommin ilman siirtomaksuja ja veroja. Lainsäädäntömuutoksen myötä myös aurinkovoimaloihin sijoitetun pääoman saa aikaisempaa nopeammin takaisin.

Onko aurinkopaneelit minulle sopiva valinta?

Aurinkopaneelit ovat sinulle sopiva valinta mikäli:

  • Olet kiinnostunut uusiutuvasta energiasta ja haluat tehdä konkreettisia ympäristötekoja
  • Haluat tuottaa itse sähköä ja vähentää ostosähkön määrää
  • Haluat vakaan ja varman tuoton investoinnillesi, sähkölle on nimittäin aina tarvetta

Tyypillisin aurinkosähköjärjestelmän hankkija on omakotitaloasukas, jonka koti lämpiää sähköllä. Lisäksi osaltaan aurinkopaneelien sopivuus taloosi riippuu rakennuksen sijainnista sekä muista ominaisuuksista. Aurinkosähköjärjestelmän avulla säästöä syntyy niin sähkön ostokustannuksista kuin maksettavista siirtomaksuista ja veroista. Ensisijaisesti kannattavinta on hyödyntää tuotettu sähkö itse.

Löydät lisätietoja Zatapin tarjoamista aurinkosähköjärjestelmistä täältä.

Tuota jopa 50% kuluttamasi sähköstä omavaraisesti aurinkopaneelien avulla

Parhaimmillaan voit tuottaa jopa 50% kuluttamastasi sähköstä, mikäli aurinkopaneelien määrä on huolellisesti mitoitettu sähkön kulutukseesi nähden ja asennuskulma sekä -paikka katolla on optimoitu asiantuntijoiden toimesta. Aurinkosähköjärjestelmä mitoitetaan niin, että aurinkopaneelien tuotanto hyödynnetään ensisijaisesti omassa käytössä.

Aurinkopaneelien hyödyt voidaan tiivistää seuraavasti:

  • Sähköä maaliskuulta lokakuulle
  • Toimivat optimaalisesti Suomen viileissä ja valoisissa olosuhteissa
  • Ympäristöystävällinen valinta parantaen samalla kiinteistön energiatehokkuutta
  • Jopa 30 vuoden tehotakuu
  • Ylijäämäsähkö on mahdollista myydä
  • Paneelien asennustyö oikeuttaa kotitalousvähennykseen

Kun aurinkopaneelien asennus ollaan tehty suunnitellusti ja huolellisesti, saadaan niiden käyttöteho maksimoitua. Korkeaan laatuun investointi kannattaa, sillä aurinkopaneelien hinta tulee aikaa myöten edullisemmaksi, kun olet valinnut korkealaatuisen ja kestävän tuotteen. Zatapin valikoimasta löydät muun muassa Scanoffice Premium -aurinkosähköjärjestelmät. Korkean laadun puolesta puhuvat valmistajan teettämät 359 laatutestiä.

Tarjouspyyntö/tiedustelu